Biografie

Tim Fransen (1988) is cabaretier en filosoof. Hij groeide op in de Amsterdamse Bijlmer.

In 2007 won hij bij het AKF Comedy Concours zowel de jury- als de publieksprijs. Ook bij het Amsterdams Studenten Cabaretfestival won hij in 2010 beide prijzen. Aan de Universiteit van Amsterdam voltooide hij de studies psychologie en filosofie, beide cum laude.

Sinds 2011 is Tim lid van Comedytrain en speelt hij regelmatig in comedyclub Toomler. In 2013 schreef hij samen met Theo Maassen de Oudejaarsconference.

In 2014 won hij bij het Leids Cabaret Festival zowel de jury- als de publieksprijs.

Met zijn debuutvoorstelling ‘Het Failliet van de Moderne Tijd’ won hij in 2016 de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende cabaretier.

Met zijn tweede voorstelling ‘Het Kromme Hout der Mensheid’ won hij in 2018 als jongste cabaretier ooit een Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma.

In 2022 ontving ook zijn derde voorstelling ‘De mens en ik’ een Poelifinario. Dit was de eerste keer dat een cabaretier deze prijs won met twee voorstellingen op rij.

Verder schreef hij columns en essays voor onder andere het radioprogramma Spijkers met Koppen, de Volkskrant, NRC, Trouw en De Groene Amsterdammer. Ook publiceerde hij drie boeken [hyperlink naar boekenpagina]: de filosofische avonturenroman ‘Brieven aan Koos’ (2018), het essay voor de Maand van de Filosofie getiteld ‘Het leven als tragikomedie’ (2019), en het maatschappelijk-filosofische boek ‘In onze tijd. Leven in het Calamiteitperk’ (2014)